Tips & Tricks van de thuiswerker

Thuiswerken is voor de 1 prettiger dan voor de ander. Wellicht heb je thuis meer, of juist veel minder focus. Een aantal trucjes om thuis zo prettig en productief mogelijk te werken.

Structuur: Zorg voor zo veel mogelijk structuur, neem pauze en hou je sportschema aan. 

Waarom? 
Zeker als je moeilijk op gang komt, helpt dit om direct de slag te gaan. Zie je geen mogelijkheid voor zakelijke afspraken? Ook een telefoontje met een vriend of familielid helpt je met opstarten.  

Vroege vogels: Maak direct in de ochtend afspraken met collega’s of klanten. 

Waarom?
Structuur biedt rust, zowel fysiek als mentaal. Het geeft je brein een signaal dat het aan de slag moet, of juist dat het tot rust kan komen. Hierdoor is het niet overmatig bezig met organiseren. 

Opgedoft achter de pc. Kleed je net als op kantoor, kam je haar en scheer je of doe je make-up. 

Waarom?
Een colbert bij een sollicitatie, een mooie jurk op een feestje, tuinhandschoenen in de tuin. Het helpt allemaal om in de juiste stemming te komen. Dus Vervang je joggingbroek door normale werkkleding (inclusief schoenen) en ga aan de slag. 

Camera AAN. Doe tijdens het videobellen, in ieder geval als jij aan het woord bent, je camera aan. 

Waarom?
Ook digitaal laat je een indruk achter. Hangend achter je pc en met je haar in de war, of continu de andere kant op kijkend komt bij mensen over als ongeïnteresseerd en laks. Op kantoor verstop je je toch ook niet achter een plant? 

Opgeruimde werkplek: Ruim rondslingerende papieren, lege koffiebekers en losse kabels dagelijks op. Indien mogelijk ruim je je pc op, uit het zicht. 

Waarom?
Doordat prive en zakelijk nu meer gemengd is, wordt je ook door beide meer afgeleid. Je doet sneller een wasje tussendoor, maar als de wasmachine piept wanneer die klaar is, ben je wel weer afgeleid van je werk. Andersom werkt het net zo. Als je in je vrije tijd je werk tegenkomt, wordt je daar toch even aan herinnerd. Dit kan ervoor zorgen dat hoe relaxt je zojuist ook was, je direct weer met je hoofd bij je werk bent en dus mentaal toch weer aan de slag gaat. 

Digitaal opgeruimd: Zorg ook voor een opgeruimde digitale werkplek. Sluit je programma’s, tabbladen en pc iedere dag af. 

Waarom?
Hierdoor ben je genoodzaakt je werk dagelijks zo goed mogelijk af te ronden. Dit voorkomt ‘losse eindjes’ die je in je vrije tijd bezig houden. Ook als je ‘s avonds privé nog iets wilt doen op je pc, wordt je niet afgeleid door het werk wat je nog open had staan. Daarnaast begin je iedere dag lekker fris. 

Duidelijke werktijden: Normaal werk je 40 uren per week (of minder). Zorg er dan ook nu voor dat je duidelijke werktijden hebt. Je telefoon hoef je niet altijd op te nemen, maar maak ook thuis duidelijke afspraken wanneer je juist wel wilt werken. 

Waarom? 
Constant paraat staan voor collega’s of klanten zorgt voor een verhoogde werkdruk. Nu je prive en zakelijk moet combineren, 

Maak een studieplan. Als je je gaat verdiepen in een onderwerp, zijn er snel meer en andere onderwerpen of blogs die ook interessant zijn. Zo raak je afgeleid en leer je van alles een beetje. 

Waarom? 

Als je je gaat verdiepen in een onderwerp, zijn er snel meer en andere onderwerpen of blogs die ook interessant zijn. Zo raak je afgeleid en leer je van alles een beetje. 
Stel daarom eerst een leerplan op en verzamel hier de bronnen die je nog wilt lezen. Als je aan de studie gaat en je komt nieuwe artikelen tegen, voeg je die toe aan je leerplan. Vervolgens ga je direct weer terug naar het het originele artikel. Pas als je dat uit hebt, pak je je plan er weer bij. 
Alleen de blogs die bij het onderwerp van vandaag passen, pak je nu nog op. De anderen kunnen bij de onderwerpen voor voor later in de planning. 

Fleur je werkplek op: Maak je werkplek zo prettig mogelijk. Zorg voor goed licht, naast een juiste houding. Denk ook aan plantjes, fotobehang of andere dingen die je werkplek minstens net zo aantrekkelijk maakt als je gewend bent.

Waarom?
Het is niet voor niets dat sommige bedrijven veel investeren in de aankleding van hun pand. Aantrekkelijke en comfortabele werkplekken helpen namelijk de motivatie en productiviteit van de medewerkers.

Vergroot je reistijd: Houd je calls op een andere plek, bijvoorbeeld op het balkon of tijdens een wandeling.

Waarom?
Door van ruimte te wisselen en te blijven bewegen prikkel je je brein en stimuleer je je creativiteit.

Meer weten over training & begeleiding?
Salesforce gecertificeerd Google Analytics gecertificeerd Salesforce gecertificeerd